Kort fortalt har vi fire ulike finansieringsforslag i Andebu Sparebank. Er det mindre behov tar du det selvfølgelig over lønna eller sparekonto. Nivå to er kredittkort. Renta på kredittkort er høy, men dersom du vet at du kan betale tilbake i løpet av kort tid, kan det likevel være en smart løsning. På våre kredittkort har vi inntil 45 dagers rentefri kreditt og det er ingen gebyrer. Kommer du over et kjempetilbud på noe du trenger, kan du altså kjøpe det nå og betale i neste måned, uten ekstra kostnad. Men husk at du bør vite at du kan betale tilbake på kort tid. Å låne til forbruk uten å ha kontroll med tilbakebetalinga er en sikker vei til luksusfella. Og dit ønsker vi jo ikke å komme.

Smålån
Er det litt større behov, kanskje en uforutsett utgift som bilreparasjon eller ødelagt vaskemaskin, har vi Eika Smålån. Renten her er bedre enn på kredittkort, men dårligere enn boliglån. Eika smålån er en enkel og rask løsning der du kan søke om lån på nett og få raskt svar. Lånet har fast månedsbeløp og du kan alltid betale ned ekstra for å redusere kostnaden og nedbetalingstiden. Har du kredittkortgjeld og forbrukslån med høy rente er også Eika smålån en god løsning for å få ned renta. 

Øke boliglånet

Er det større investeringer, for eksempel påbygg på huset, er det boliglån som gjelder. Boliglån har pant i boligen og derfor beste renta. Jo bedre sikkerhet, jo bedre betingelser. Som bank vil vi alltid være opptatt av belåningsgrad, det vil si hvor stor gjeld du har i forhold til boligverdien. Har du en bolig til 3 millioner og lån på 1,5 millioner, har du belåningsgrad på 50 prosent. I så tilfelle vil det være enkelt å innvilge en økning på lånet. Å låne opp til 75 prosent belåningsgrad er som regel kurant. Særlig om pengene går til noe som gjør boligen mer verdt.

Strenge regler
Finanstilsynet gir strenge regler for tildeling av boliglån. Du skal ikke låne mer enn at du kan tåle fem prosent låneøkning. Du kan maks låne fem ganger inntekten. Og du må ha minst 15 prosent egenkapital (maks gjeldsgrad på 85 prosent). Dersom du innfrir disse kravene, kan det, som nevnt være lurt å «ta det på boliglånet». Boliglån medfører større gebyrer, så det lønner seg ikke å øke med småbeløp. Et kurant opplån med søknad på nett kan innvilges i løpet av noen få dager, men vi anbefaler alltid å være tidlig ute med å ordne finansieringen uansett hva du skal investere i.

Sparing
Den aller beste måten å finansiere innkjøp er selvfølgelig sparing. For langsiktig sparing anbefaler vi alltid å spare i fond, men det siste året har også rentene steget på banksparing. Fra november vil du for eksempel få 4 prosent rente på BSU og 2,05 prosent på Barnas sparekonto. 
Er du usikker og trenger råd om finansiering – ta kontakt med en av våre dyktige rådgivere!