- Vi har blitt mer opptatt av bærekraft de siste årene og da vi fikk mer informasjon fra utbygger var det et enkelt valg. Vi ønsket en bolig der man tok hensyn til miljøet, både innemiljø og klima, forteller ekteparet.
Boligen på Bekkeskogen har balansert ventilasjon med varmegjenvinning og varmepumpe på avkastet fra varmegjenvinneren som gir varme til varmtvannsberederen. Utbyggeren, JM, har besluttet å bygge alle sine boliger med 25 prosent lavere energiforbruk enn myndighetskravene (TEK 17). Boligen har energiklasse A og er også svanemerket.Fra Stokke til Vear
- Vi har bodd i Stokke siden 1986 og flytter bare 14-15 kilometer. Fra det nye huset er det bare 400 meter til jobben min, så det er jo også bra for miljøet, sier Inga. De siste 30 årene har de bodd i en stor enebolig med romslig hage. Etter at de tre barna flyttet ut, ble det god plass. For noen år siden ble også Arvid svekket helsemessig etter en uheldig operasjon på Rikshospitalet. Dermed ble det viktig å få en enklere og mer moderne bolig.
- Vi har vært kunder i Andebu Sparebank i 8-10 år. Vi kunne nok fått litt lavere rente gjennom fagorganisasjonen, men vi ønsker å ha en lokal bank med folk vi kan snakke med. Og i Andebu Sparebank har vi bare møtt veldig hyggelige og flinke folk, sier Arvid.
Mens han lå på sykehuset og framtiden var usikker, hadde Inga møte med banken og fikk avklart mulighetene for ny bolig. Tipset om grønne lån fikk de først gjennom utbyggeren JM, så det passet fint at Andebu Sparebank nettopp har innført grønne lån med den aller laveste renten i banken.

Elbil og -sykkel
Arvid og Inga beskriver ikke seg selv som miljøforkjempere, men har tatt flere miljøvalg den siste tiden. I tillegg til svanemerket bolig, har de byttet fra to fossile biler til en elbil samt en elsykkel. Og da den gamle boligen skulle tømmes var gjenbruk i fokus.
- Vi har solgt unna utrolig mye på finn.no. Det er jo vinn-vinn når noen kan få nytte av ting og vi får noen kroner for det. Det er flott når økonomi og miljø henger sammen, slik er det jo både med elbil, energieffektiv bolig og grønne lån, sier Arvid og Inga Krossøy.
Salgs- og markedssjef Anniken Rasch i JM Norge forteller at interessen for miljøvennlige boliger er økende, og særlig blant yngre kunder. Foreløpig er det noe mindre utvalg når man skal velge Svanemerkede produkter, men prismessig er de ikke dyrere, forteller salgs- og markedssjefen. Hun setter også pris på at bankene spiller på lag med å tilby grønne lån til den beste renta. – Foreløpig ser vi at bankene har mest fokus på energiklasse, men miljø handler om mye mer enn det, så vi ser gjerne at lån til svanemerkede boliger blir enda bedre, sier Rasch.

 

Se også
Grønne lån i Andebu Sparebank
Vi er Miljøfyrtårnsertifisert!