- Jeg har tenkt på det lenge, og mamma og jeg snakket egentlig om å begynne i Kodal, men da Desiree Olsen ringte og spurte om vi ville kjøpe blomsterbutikken i Andebu passet det perfekt. Å overta en butikk med en god del faste kunder er mindre risikofylt enn å starte helt fra scratch, sier den unge blomsterdekoratøren.

Tidlig bestemt
Maja var bestemt på å jobbe med blomster allerede fra ungdomsskolen da hun hadde arbeidsuke på Gjennestad. Siden har hun utdannet seg som både blomsterdekoratør og gartner og jobbet i ulike blomsterbutikker i Holmestrand, Horten og Oslo. I hovedstaden jobbet hun for regjerende verdensmester i blomsterdekor Stein Are Hansen.
- Det blir vel litt overgang å levere blomster til trauste andebusokninger?
- Jeg var kanskje  litt redd for at smaken her skulle være veldig tradisjonell, men erfaringen så lang er at kundene ikke er redde for å kjøpe spesielle ting. Det er mange store kjeder i bransjen, men de har veldig like varer. Jeg har ambisjon om å ta inn andre ting, for eksempel ballkongkasser og hagepynt i engelsk stil. Målet må være å finne en nisje som også kan trekke folk fra Tønsberg, Sandefjord og Re. Det vil jo også være bra for de andre butikkene i senteret, mener hun.

Blomster og jord
At Maja er både blomsterdekoratør og gartner vil også påvirke utvalget i butikken. – Å kunne håndtere både avskårne blomster og planter med jord er en fordel. I tillegg til buketter og blomster i potte har jeg tenkt til å ha noen større hageting til å ha ute, slik som store potter, vannkanter, hageredskaper, urter og grønnsaksfrø. Etterhvert blir det kanskje også noen frukttrær og prydbusker. Maja overtok butikken 1. april og så langt har det gått over all forventning. De har måttet ta inn mer varer enn de hadde tenkt og veldig mange kommer med hyggelige tilbakemeldinger.  Så 25-åringen er styrket i troen på at det er et godt marked for blomsterbutikk i Andebu.
- Jeg tror flere og flere blir bevisste på å bruke lokalbutikkene og at det er bedre å bygge ut bygdene enn å flytt alt inn til byene, sier andebusokningen.
Hun legger ikke skjul på at familien har vært til stor hjelp for henne. Mamma Solfrid er lærer og gartner på Gjennestad, og pappa Richard er gründer og daglig leder i et it-selskap. Jeg kan alltid ringe mamma når jeg lurer på noe med planter og pappa er en god støtte på økonomi og it. I tillegg trår familien til med stort og smått. Blant annet har farfar laget bord til utstillinger, forteller hun.


Valgte lokalbanken
Som innfødt Andebujente har hun alltid vært kunde i lokalbanken. Derfor var det naturlig også å gå hit for å få hjelp til etableringen. -Andebu Sparebank ordner alt med lån, forsikring og pensjon. Det er kjekt å ha en egen rådgiver og ringe til om det er noe.  Og så er det veldig greit med innskuddsautomaten, sier blomstergrunderen.
- Henriksens Hage er en god kunde for oss. Kombinasjonen av ungt pågangsmot og fagkunnskap er spennende og støtte fra familien gjør satsingen solid og trygg, sier bedriftsrådgiver Morten Bryne.  Å hjelpe en lokal, ung grunder med å starte en lokal butikk er også naturlig for en lokalbank som Andebu Sparebank.

I påsken blir det stengt og full oppussing av Henriksens Hage. Alt skal males om, det skal legges nytt gulv, disker skal flyttes og utstillinger skal endres. 19. april er det nyåpning og da er det bare å møte opp og se bygdas nye blomsterhage!

Følg Henriksens Hage på Facebook

Trenger du en økonomirådgiver?