- Det var mamma som sa jeg burde ha kredittkort da jeg skulle ut og reise i fjor. Jeg har skjønt at det er tryggere med kredittkort både i utlandet og når man handler på nett, forteller Ida Marie. Også hun var skeptisk i starten. 
- Man hører mye negativt om kredittkort i Luksusfellen og andre steder, og jeg vil helst overføre beløp med en gang jeg har brukt det for å ikke ha kredittkortgjeld. Men det er jo rentefritt om man betaler når regningene kommer også, sier Ida Marie. 

God læring

- Vi opplever at en del foreldre tegner et skremmebilde av kredittkort, men vi tror det er bedre å lære ungdom ansvarlig bruk av kredittkort. Det gir viktig økonomisk kunnskap som kan forebygge overforbruk senere i livet. Med Mastercard lærer man seg for eksempel å forholde seg til lånte penger, betale regninger i tide og budsjettere og følge med på nettbanken/mobilbanken. Med god oppfølging fra foreldre og banken er sjansen stor for at du får en ung voksen som er i stand til å ta kloke, økonomiske valg på egen hånd. Vi som jobber i bank ser ofte at økonomisk kunnskap i ung alder er alfa og omega for å få en solid privatøkonomi i voksenlivet, sier ungdomsrådgiver Astrid Sørsdal Fodnæss. 

Gratis og sikkert

En viktig grunn til å ha kredittkort er sikkerheten mot svindel, og da særlig på nett og i utlandet. Lovene som regulerer kredittkjøp gir deg spesielle rettigheter når du bruker Mastercard. Har du kjøpt en vare som viser seg å ha feil eller mangler, kan vi som bank hjelpe deg å reklamere på kjøpet. Med Mastercard er det bankens penger du handler med, og ikke dine egne. Skulle du derfor være uheldig og bli svindlet, er det ikke lønnskontoen din som blir tappet. Banken tar ansvaret.
Alle som studerer i utlandet eller reiser mye, bør ha Mastercard som fast følgesvenn. Både fordi Mastercard inkluderer gratis reiseforsikring, men også fordi det gir trygghet ved uforutsette kostnader og om et annet betalingskort blir borte.
Mastercard fra banken er gratis og så lenge du betaler innen fristen vil det heller ikke påløpe renter. For unge kunder uten fast inntekt er det vanlig med en kredittgrense på 5000 kroner. Er du redd for at du ikke kan betale kreditten, kan du sette av et beløp tilsvarende kredittgrensen på en sparekonto som sikkerhet. 

Studerer borte

Som så mange av bankens unge kunder, har Ida Marie Stålerød Larsen dratt fra hjembygda for å studere. Nå bor hun i Kristiansand og studerer religion, samfunn og etikk på høyskolen der. Fra høsten er målet å starte på sykepleiestudier, og helst i Trondheim. 
- Jeg lever greit på studielån i hverdagen, men prøver å jobbe litt i ferier. Jeg har opprettet BSU og prøver å spare litt, sier 20-åringen.  Bankhverdagen løser hun greit med mobilbanken. Og hvis det skulle være behov for andre ting, vet hun at «banken hime» bare er en telefon unna. 

Betales regningen til forfall, blir det ingen ekstra kostnader. Ved utsettelse, betales renter. Priseksempel ved utsatt betaling: Effektiv rente 25,11 %, v/15.000,- o/12 mnd. Kostnad 1.563,68 kr. Totalt 16.563,68 kr.