- Vi erfarer dessverre at det er mange useriøse aktører innen kryptovaluta, og derfor er det en risiko for å bli utsatt for svindel og i verste tilfeller involvert i kriminell virksomhet, sier assisterende banksjef Bjørn Einar Grytnes. 

Lagring i lokal lommebok

En generell utfordring med bitcoin er at pengene oppbevares i en lokal lommebok. Dette kan være en app på mobilen eller et program på PC-en. Utfordringene er at mister man den lokale lommeboken, mister man også pengene. Det samme skjer hvis man glemmer passordet. 
Det finnes selskaper som tilbyr sentral, digital lommebok på en web-server.  Ettersom de sentrale løsningene ikke er regulert slik bankvesenet er, kan kryptovaluta være lagret på en datamaskin som står på et gutterom. Disse kan lett bli utsatt for digitale angrep og bli hacket. Dette gjelder også noen av de mindre kryptovalutabørsene. 

Sjekkliste

De fleste aktørene er store, seriøse og opererer på en trygg måte. Når man velger seg en børs, er det viktigst å finne en aktør som er under regulering fra sitt lands finanstilsyn og som tilbyr en sikker web-basert plattform for kjøp, salg, overføring og lagring av kryptovaluta.  

Man bør være ekstra påpasselig om man vil kjøpe kryptovaluta. Her er en liten sjekkliste: 
1. Sjekk nøye hvem som står bak produktet. Se opp for fiktive navn og identiteter. 
2. Svindlere unnlater å oppgi kontaktpersoner, eller benytter fiktive eller stjålne identiteter. Vær kritisk og undersøk for eksempel om portrettbilder som benyttes egentlig tilhører andre personer. 
3. Sjekk varsler fra Finanstilsynet
4. Vær oppmerksom på at kryptovaluta er uregulert. 
5. Alle investeringer er forbundet med risiko. Den tryggeste måten er å bruke en seriøs aktør som har konsesjon enten fra det norske Finanstilsynet, eller tilsvarende tilsyn i et annet land. 

Kilde: Tietoevry/E24
 

Se også Finanstilsynet: advarsel til forbrukere