Store maskiner, små og store biler eller industriutstyr - alt kan være nødvendig for at bedriften skal kunne holde hjulene i gang og utføre oppgavene sine. Men trenger du å kjøpe alt bedriften har bruk for? Nei, i mange tilfeller kan det være vel så lurt å leie i stedet for å eie. Dette kalles leasing. Da leier du utstyr eller kjøretøy for en periode, og har full brukstilgang til det som leies.

 

Alt som kan flyttes

-   Regelen er at alt som kan flyttes på, kan leases, forteller Astrid Sørsdal Fodnæss, bedriftsrådgiver i Andebu Sparebank. - For eksempel kan du lease en gravemaskin, men du kan ikke lease ventilasjonsanlegg, fordi det er utstyr som er bygget inn

- Det viktigste for deg som kunde er at du har full bruksrett til utstyret. Du leasgår selv i forhandling med selger og avtaler type og pris og levering.  Du kan leasingfinansiere både nytt og brukt utstyr.  Det er du som vet hva du trenger, og så kommer vi inn som hjelp til finansieringen, forklarer Astrid.

 

Frigjør kapital

Når du leaser utstyr tas ikke investeringskostnaden fra driftsbudsjettet. Kapitalen bevares dermed i selskapet, og kan brukes til andre investeringer eller som buffer til dårlige tider.

Med leasing er det også enkelt å budsjettere, fordi du vet hva det vil koste når avtalen inngås. Den skal normalt ikke balanseføres, og hele leien kan føres som driftskostnad.

Leasing kan også være lurt om du trenger spesialutstyr for en kortere periode. Det kan være snakk om maskiner eller utstyr som skal brukes til et spesielt prosjekt, og det er utstyr du ellers ikke trenger til den daglige driften.

- En nøkkelregel er at man bør kjøpe det som stiger i verdi og lease det som synker i verdi. Ønsker du å skifte ut utstyr etter endt kontraktsperiode, slik at du holder deg oppgradert og reduserer nedetid? Ønsker du bruksrett, men ikke risikoen for verdifall? Da er leasing noe for deg! avslutter Astrid.

 

Andebu Sparebank tilbyr leasing gjennom DLL et globalt finansieringsselskap med over 50 års erfaring.

Se mer om leasing her