– Det er viktigere enn noen gang å alltid bruke kredittkort når en handler på nettet. Da står en mye sterkere dersom en skulle bli svindlet, eller forsøkt svindlet.

Moland ser at antall svindelsøker stadig øker og mener det er grunn til å være enda mer kritisk til hva en legger igjen av opplysninger og å få med seg hvilke vilkår en går med på.

– En ganske vanlig svindelmetode er å lure kjøperen til å starte et abonnement med fast trekk hver måned for en vare man aldri mottar. Ofte er det første beløpet som blir trukket veldig lavt og ikke noe som virker oppsiktsvekkende. Deretter trekkes ofte større beløp og kjøperen tar gjerne kontakt med oss først etter flere månedlige trekk fra kontoen.

Siden kredittkort ikke er knyttet til en av kontoene dine, anbefaler Moland på det sterkeste å velge kredittkort fremfor debetkort.

– Det viser seg at når kunden oppdager mistenkelige trekk, er det ofte vanskelig eller umulig å få tak i selskapet og stoppet abonnementet. Ofte har ikke kunden fått med seg at de gikk med på et abonnement engang. Vilkårene kan være skrevet på svært finurlige måter, forklarer Moland.


Sikre deg mot id tyveri
 

Sperr kortet med det samme!

Moland anbefaler å få sperret kortet som er brukt på nett med en gang en mistenker at en er utsatt for svindel for å avgrense tapet.

– Ikke utsett å sperre kortet! Mistenker du svindel, er det bedre å sperre først og undersøke etterpå. Etter at kortet er sperret tar gjerne kunden kontakt med oss slik at vi kan se på transaksjonene som er mistenkelige. Ofte kjenner vi igjen selskapene som svindler. Er svindelen et faktum, gjør vi alt vi kan for å få pengene tilbake.

Moland sier at det er alle typer kunder som blir utsatt for svindel. Høyst oppegående folk som er både kritiske og observante, går også på ulike svindelforsøk.

– Flere svindler er laget så profesjonelt at det er vanskelig å se. Spesielt når svindlerne kopierer kjente nettsteder med høy troverdighet og språket flyter godt. Tidligere var det enklere å avsløre svindel for eksempel på e-post da språket ikke hang sammen og det ble brukt veldig lite troverdige e-postadresser. I dag er alt annerledes. Da må en gjøre en større jobb for å være sikker på at «supertilbudet» er så godt som det ser ut til.

Et generelt råd er å ALDRI klikke på lenker i en e-post før man er helt sikker på at avsenderen er den den utgir seg for å være. Hold musepekeren over lenken og se hvilken URL som kommer opp.

 

Svindelkampanjer å være oppmerksom på

Slankemidler
Tabletter, pulver, slankekaffe. Ofte tilbys du en gratis velkomstpakke. Men for å få denne blir du bedt om å registrere diverse opplysninger og svært ofte ender den «gratis» prøvepakken opp i et abonnement det er vanskelig eller umulig å få stoppet.


Visum- og ESTA-svindel
Trenger du visum, er det enkelt å søke om dette på nettet. Hvis du bruker korrekt nettside, da…

En rekke svindelsider har kopiert innhold og framstår som svært troverdig. Men noe skurrer når du blir bedt om å betale 97 dollar og bekreftelse på visumet aldri dukker opp. (På den riktige siden; www.esta.cbp.dns.gov, koster visumet rundt 14 dollar – og du mottar bekreftelsen).


Gavekort fra «kjente» nettsteder
Stadig vekk blir man tilbudt gavekort av «Coop», «IKEA» og andre. Ser ofte veldig troverdig ut på mobilen. For å undersøke om det virkelig kommer fra f.eks IKEA, sjekk nettsiden om det står noe om mulig svindelforsøk, still spørsmål på IKEAS facebookside eller kontakt deres kundeservice.


Oppdatering av betalingsinformasjon
For tiden er Netflix utsatt for svindelforsøk. En nokså lik side ber deg oppdatere betalingsinformasjonen din knyttet til Netflix-abonnementet ditt. Ikke gå fem på. Selv om det står Netflix som avsender, sjekk  adressen e-posten er sendt fra. Ringer det ingen bjeller nå, sjekker du Netflix’ nettside/facebookside/kundeservice.

(Oppdatering av betalingsinformasjonen er KUN nødvendig dersom du selv bytter kort betalingen skal trekkes fra.)

 

MASTERCARD MED MANGE FORDELER

Våre kredittkort gir deg ekstra trygghet når du handler på nett, gratis reise- og avbestillingsforsikring og mye mer.
 

  • Årsgebyr: kr 0,-
  • Gratis i bruk ved varekjøp i butikk og på nett
  • Inntil 45 dagers rentefri betalingsutsettelse
     

Les mer om våre kredittkort