- Å redusere forbruk og unngå sløsing er bra for både planeten og lommeboka, sier bærekrafts-ansvarlig i Andebu Sparebank, Øyvin Hansen.  Han mener det er flere ting man kan gjøre for å redusere forbruket uten at det går ut over livskvaliteten.

Låne og leie

- Mange av oss har mange eiendeler som sjeldent eller aldri er i bruk. Det kan være alt fra klær og kjøkkenutstyr til hytter og båter. Selg og gi bort, lei ut og lån bort. Dersom vi blir flinkere til å dele og bruke alt vi har, blir behovet for nye ting mindre, sier Hansen og viser til at delingsmodeller blir stadig mer populært. Du i dag kan leie alt fra husrom og hytter til verktøy og klær. Her er noen eksempler:

  • Bua – gratis utlån av fritidsutstyr, finnes i de fleste kommuner

  • Leie av verktøy kan gjøres både på Jernia, Maxbo, Clas Ohlson, Obs Bygg og andre forhandlere.

  • Leie av klær kan gjøres på Fjong, ReLi og Letsrentdresses.

  • Finn.no – her er det både bilabonnement og formidling av hytter og feriehus

  • Hygglo.no – formidler utleie av verktøy, klær, kjøretøy, båter og mye annet.  Her kan du også leie kunst, festutstyr, utstillingsdokker, honningslynge og bunad. 

For å ikke glemme bibliotekene, der du i tillegg til bøker, kan låne film, spill, lydbok og blader.


Kjøpe og selge brukt

Å kjøpe brukt framfor nytt er en annen måte å redusere forbruk. Fretex finner du i de fleste byer, loppemarkeder popper opp med jevne mellomrom, og det er mange ulike bruktbutikker å velge i, mange av de er gjerne drevet av en veldedig organisasjon der overskuddet går til en god sak. 
Kjøp og salg av brukte klær er blitt stadig mer vanlig, og du kan få kjøpt både tur-, hverdags- og festklær av god kvalitet på Finn, Tise, Asos eller andre plattformer. 


Bruke mindre og reparere mer

Norge har med rette blitt kalt et «bruk- og kastsamfunn» da velstandsutviklingen har gjort at vi bytter ut det meste av klær, interiør og elektronikk lenge før det er utslitt.  Skal vi leve mer bærekraftig bør vi bruke ting lenger og ikke minst reparere framfor å kaste og kjøpe nytt.  Heldigvis ser det ut til at noen slike håndverkere er på vei tilbake. Søk på «skredder Sandefjord» og det dukker opp flere med gode anbefalinger.  Du finner også skomakere og hvitevarereperatører. I tillegg blir stadig flere bedrifter opptatt av reparasjoner, slik som for eksempel jernvarehandelen Jernia og turutstyrsprodusenten Bergans. 


Restemat

I dag blir utrolige 1/3 av maten vi produserer kastet, så også på dette området kan vi bruke ressursene bedre. Ved å handle mat som er i ferd med å gå ut på dato, hjelper du matvarebutikkene med å redusere svinnet. Dessuten får du gjerne rabatter, så det er bra for økonomien. Å planlegge middager er et av de vanligste rådene om man skal forsøke å bruke mindre penger på mat, men det er også en mulighet for å planlegge bruk av rester. Om ikke du vil bruke restene på middag er det en gyllen anledning til å få en «luksus-lunsj» dagen etter, særlig om du har mulighet til å varme mat på jobben. En populær app vi anbefaler er Too Good To Go. Her selges dagens bakervarer til en billig penge på slutten av dagen. Et annet digital tjeneste vi anbefaler er «brukopp-leksikonet» til matvett. Her kan du skrive inn hvilke matrester du har i kjøleskapet og få tips om hvordan du kan bruke det i nye retter.

Hvordan redusere forbruk

  • Ta vare på tingene du har, og kjøp mindre

  • Reparer framfor å kjøpe nytt

  • Kjøp og selg brukt

  • Vurder å leie framfor å kjøpe

  • Kjøp kvalitet og ting som varer

  • Velg resirkulerte/resirkulerbare materialer

  • Planlegg matinnkjøp så du ikke må kaste mat


Mer inspirasjon kan du finne på

brukbrukt.no
framtiden.no
overshootday.org