Hvis du ønsker å spare uten at det merkes i hverdagen, er det smart å sette av pengene når du får økte inntekter eller reduserte utgifter. Da har du samme inntekt som før, samtidig som du sparer penger hver måned.

Økt lønn?
På denne tiden av året er det mange som går opp i lønn. Se hvor mye mer du får utbetalt nå enn i mai måned og legg inn et tilsvarende trekk fra konto på lønningsdag. Det samme gjelder når renta på boliglånet går ned: se hvor mye mindre du betaler i måneden og trekk tilsvarende. Det er alltid lurt å trekke pengene raskt etter lønningsdag, så rekker du ikke å bruke dem før de er «borte».

Lavere rente?
I Andebu Sparebank har renta på de aller fleste lån gått ned med 1,25 prosentpoeng siden mai. Det betyr du betaler ca 1000 kroner mindre i måneden om du har en million i lån. 
Fast sparing gir gode resultater over tid, særlig om du sparer i fond. Sparer du for eksempel 1000 kroner i måneden til pensjon vil du etter 20 år sitte igjen med 355 000 kroner. Spareavtale i fond oppretter du enkelt i mobilbanken eller i gratisappen Smartspar. Hva som er den smarteste sparemåten kommer helt an på din økonomi, hva du sparer til og hvor risikovillig du er. Men her er noen generelle råd:

  • Nedbetal forbrukslån og kredittkort først
  • Ha en bufferkonto til uforutsette utgifter
  • Spar i BSU dersom du er under 33
  • Betal ned mer på lån dersom du har mye lån i forhold til boligverdien 
  • Spar langsiktig i aksjefond

Er du usikker, kan du ta en prat med en av våre sparerådgivere eller benytte deg av vår digitale veiledning i Smartspar eller mobilbanken.

 

Se også
Sparekalkulator
Betale ned gjeld eller spare i fond?
Gjør det selv på nett