Det kan bli i overkant mye gaver under juletreet 24. desember. Å gi en fondsandel er en varig og miljøvennlig gave. Den vokser over tid og kan være et godt bidrag til senere investeringer, utdanning eller bolig.
- Du kan selvsagt gi penger i gave, men hvis du ønsker å gi en gave som vil vare og vokse over tid, så bør man tenke fond. Over tid er dette mer lønnsomt enn banksparing, sier fagansvarlig for sparing og plassering, Torhild Larsen. Med appen Smartspar har det blitt mye enklere både å ønske seg og gi fond som gave.

Opprettes i Smartspar
Det er en av foreldrene som må sette opp sparingen i appen. I Smartspar velger du Legg til sparemål for barna og deretter vil du guides gjennom ulike spørsmål blant annet om hvor mye du vil spare, hvilke type fond og hvor gammelt barnet må bli før de skal få tilgang til midlene. Dersom dere er to foreldre vil du enkelt kunne sende en link på SMS til den andre for signering. Når avtalen er signert, sender du en invitasjon til den/de du ønsker fra kontaktlisten din. For eksempel barnets besteforeldre. Giverne bruker også Smartspar til å gi sitt gavebeløp. (De kan ha hvilken som helst bank og signerer med bankID.) Når du har mottatt en gave får du et varsel på telefonen din og du kan takke for gaven gjennom meldingstjenesten i appen. 

Over flere år
Når gaveformålet først er opprettet er det enkelt å gi gaver om igjen ved neste anledning, og du kan velge om du vil gi et engangsbeløp eller en fast overføring. 
Sparer du barnas penger i aksjefond vil du kunne oppleve at verdien svinger mye underveis, men dette gir også en større vekst på pengene over tid. Barnesparing foregår som oftest over en lengre periode, gjerne over 10-20 år. Da reduseres risikoen ved svingningene i markedet fordi markedet forventes å stige jevnt over tid.  Derfor anbefaler vi aksjefond fremfor banksparing for barna.

Gi brukt
Andebu Sparebank har også laget en liten kampanje for andre bærekraftige gaver. Norge ligger på verdenstoppen i overforbruk, og det høye forbruket medfører både klimautslipp, større søppelmengder og at vi bruker opp jordens fornybare ressurser.
- Vi hever ikke pekefingeren til våre kunder, men fokuserer på mulighetene. Derfor har vi laget en liten kampanje om brukte julegaver, sier bærekraftsansvarlig Øyvin Hansen. Han har oppfordret alle sine kollegaer til å finne juleønsker på Finn, Tise eller andre steder der man kan handle brukt. Og nå gis oppfordringen videre til kundene.

Les mer om Smartspar
Slik gir du penger i gave
Sjefsøkonomens sparetips før nyttår