Andebu Sparebanks talentpris ble innført ett år før Hælja Hime startet, så i år er det tiende gang vi deler ut pris til lokale talenter fra Andebu, Høyjord eller Kodal. Prisen skal deles ut til et talent innen idrett, kunst eller kultur. Talentet må enten bo i, være fra- eller delta i en organisasjon fra Andebu, Høyjord eller Kodal. 
Juryen består av representanter for idrettslag, ungdomslag, nærmiljøutvalg og banken og i år vurderte de  9 kandidater fra 15 til 22 år innen både idrett, musikk og scene og kunst. Konkurransen er meget hard og mange av kandidatene holder et svært høyt nivå.

Andebu Sparebanks talentpris 2022 gikk altså til Rasmus Aasland. 16-åringen har vært på landslaget siden 2018, har to NM-gull og har kvalifisert seg for Nordisk og EM flere ganger. Hans interesse for hest startet tidlig i barneårene og noen av oss har sett ham stå som en cowboy på to løpende ponnier. 

Allerede i 2017 ble han landsmester og kvalifisert til Nordisk Mesterskap. Den gang var han imidlertid for ung til å delta. Året etter var han gammel nok og fikk sølv i lagkonkuransen. I 2019 tok han sitt første Norgesmesterskap innendørs og i 2021 vant han Norgesmesterskapet utendørs. Han er trolig den eneste som har blitt norgesmester både innendørs og utendørs. 
Vinneren har også vunnet priser i flere internasjonale stevner, og han vant bronsemedalje i EM for lag i fjor. Norge har aldri tidligere tatt medalje i europamesterskapet så også her ble årets vinner historisk. Når man i tillegg tar med i betraktningen at de to siste sesongene har blitt sterkt hemmet av Covid-19, så er resultatene fantastiske.
Idretten han utøver er som mange har skjønt sprangridning. Vinneren har imponerende resultater med ponny og er godt rustet til å takle overgangen til sprangridning med hest. Også her har han blitt tatt ut på landslaget og har lovende resultater. Nå trener han hardt mot et langsiktig mål om å delta i OL og VM

Det var juryens leder Ingrid Knotten Haugberg delte ut prisen som består av et diplom og et stipend på 15.000 kroner.